דף הבית » טיפול באוטיזם – שיטת נפוצות
הרצף האוטיסטי (ASD) הוא ספקטרום נוירופסיכיאטרי מורכב, הכולל טווח רחב של סימפטומים ורמות חומרה שונות, הבאות לידי ביטוי באתגרים באינטראקציות חברתיות, תקשורת והתנהגויות חוזרות. הכרה בגורמים הללו חיונית לפיתוח אסטרטגיות אפקטיביות לטיפול באוטיזם, המותאם אישית לצרכים הייחודיים של כל מאובחן, בהתאם לרמת התפקוד שלו.
חשיבות התערבות מוקדמת – טיפול באוטיזם בגיל הרך
התערבות מוקדמת באוטיזם משמשת תפקיד מרכזי בטיפול באוטיזם בגיל הרך ומספקת הזדמנות להשתמש בפלסטיות של המוח כדי לשפר את רמת התפקוד. על ידי זיהוי סממנים של אוטיזם ויישום התערבויות ממוקדות בשנים המוקדמות, בדרך כלל לפני גיל שלוש, ניתן לשפר עיכובים בתקשורת, אינטראקציות חברתיות והתנהגויות שונות באופן יעיל יותר. מחקרים מצביעים על כך שהתערבות מוקדמת יכולה להביא לשיפורים משמעותיים בפיתוח שפה, תפקוד קוגניטיבי ופיתוח כישורים חברתיים המהווים בסיס ללמידה ולעצמאות עתידית.
בנוסף, התערבות מוקדמת יכולה להקל על השפעת הסימפטומים של אוטיזם, להפחית את הצורך בהתערבויות אינטנסיביות יותר בשלב מאוחר יותר בחיים, ולהגדיל את הסיכוי לתוצאות אופטימליות לטווח הארוך, כולל השגת יכולות לימוד משופרות, השתלבות חברתית ואיכות חיים משופרת. לכן, התערבות מוקדמת חיונית למיקסום הפוטנציאל ולתפקוד השוטף.
סוגי טיפול מבוססי מחקר (EVIDENCE BASED)
האפשרויות לטיפול באוטיזם המבוססות על מחקרים מדעיים כוללות מגוון של התערבויות שהוכחו כיעילות. התערבויות אלה מותאמות לטיפול בצרכים המגוונים של אנשים עם ASD ברמות התפתחות שונות. כמה מהאפשרויות הטיפוליות המבוססות על תוצאות מחקר מובהקות הן:
טיפול התנהגותי: טיפול התנהגותי באוטיזם הינו גישה מבוססת מחקר המתמקדת בלמידת מיומנויות חדשות, הפחתת התנהגויות מאתגרות וקידום שינויי התנהגות חיוביים. היא מוכרת כ"סטנדרט הזהב" בטיפול עבור אנשים עם אוטיזם, ומגובה במחקרים נרחבים התומכים ביעילותה לשיפור תקשורת, רכישת מיומנויות חברתיות והתנהגות אדפטיבית.
טיפול באוטיזם בקלינאות תקשורת: מטרתו של טיפול בקלינאות תקשורת הא לשפר את מיומנויות התקשורת, כולל הבנת שפה, יכולות ורבליות, שפה אקספרסיבית ושפה פראגמטית (תקשורת חברתית).
ריפוי בעיסוק: טיפול באוטיזם בריפוי בעיסוק מתמקד בשיפור היכולת להשתתף בפעילויות יום-יומיות, פיתוח מוטוריקה עדינה, תמיכה בעיבוד חושי, בניית עצמאות ושדרוג איכות החיים.
טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT) הוא טיפול פסיכותרפי המסייע לאנשים עם אוטיזם להתמודד עם אתגרים הקשורים לחרדה, דיכאון, התנהגויות חוזרות והתאמת רגשות. התערבויות CBT ברובן מתבצעות בשיעורים מובנים ומטרתם לזהות ולשנות דרכי חשיבה והתנהגות לא תקינים, ללמד מיומנויות להתמודדות ולקדם יכולות פתרון בעיות חברתיות.
Early Start Denver Model (ESDM): ESDM היא גישת התערבות מוקדמת המיועדת לפעוטות ולילדים עם אוטיזם. היא משלבת עקרונות של ABA כדי לפתור קשיים בתקשורת חברתית, מיומנויות משחק ופיתוח קוגניטיבי בסביבת למידה טבעית.
טיפול תרופתי: במקרים מסוימים, תרופות עשויות להיות חשובות במקרים של היפראקטיביות, אלימות, חרדה, דיכאון, או אפילפסיה.
טיפול תזונתי: תזונה היא גם גישת טיפול באוטיזם מגובה במחקרים. קבוצה גדולה של מחקרים תומכת בשימוש בשינויים תזונתיים או בתוספי מזון לאנשים עם אוטיזם, במיוחד בניהול תסמיני גסטרואינטסטינאלים, חוסרים ובעיות התנהגות מסוימות. תזונה מאוזנת ובריאה חשובה לבריאות כללית ורווחה בקרב אנשים עם אוטיזם, כמו גם לתמיכה בתפקוד קוגניטיבי והתנהגות אופטימלית. תפריט עשיר בפירות, ירקות, דגנים מלאים, חלבונים ושומנים בריאים יכול לספק חומרים תזונתיים חיוניים ולתמוך בבריאות העיכול. עידוד של התנהגויות אכילה בריאה יכול לתמוך בצמיחה ותפקוד אופטימלי. עם זאת, צרכי תזונה ותגובות להתערבויות תזונתיות עשויות להשתנות בין אנשים עם אוטיזם. גורמים כמו נטייה גנטית, שינויים מטבוליים, רגישויות למזון ובעיות גסטרואינטסטינאליות יכולים להשפיע על תגובות לשינויים תזונתיים. לכן, כל שינוי תזונתי או שימוש בתוספי מזון צריכים להיות מיושמים בהנחיית איש מקצוע שיכול לספק המלצות על סמך צרכים ספציפיים והיסטוריה בריאותית.
טיפול טבעי ב ASD-
טיפולים טבעיים עבור אוטיזם כוללים בדרך כלל התערבויות אלטרנטיביות ובשינויי אורך החיים. הרבה משפחות עשויות לבחור ולחקור אפשרויות אלה כתוספת לטיפולי הליבה שלהם. טיפולים אלה עשויים לכלול:
דיקור: תת מקצוע ברפואה סינית המשלב הכנסת מחטים דקות לנקודות ספציפיות בגוף לקידום איזון והקלה של סימפטומים.
הומאופתיה: גישה המבוססת על העקרון "LIKE CURES LIKE" ושימוש בחומרים מדוללים ביותר כדי לקדם את יכולות הריפוי העצמיות של הגוף.
רכיבה טיפולית על סוסים (Equine Therapy): רכיבה על סוסים מספקת סטימולציה חושית, משפרת מיומנויות תנועה ומקדמת רגולציה רגשית.
אוטיזם בתפקוד גבוה ונמוך
לעיתים נשמע את המושג אוטיזם בתפקוד גבוה ובתפקוד נמוך. אוטיזם בתפקוד גבוה, שלעיתים נקרא אספרגרס (Asperger's Syndrome) מתאר בדרך כלל אנשים עם אינטליגציה ממוצעת ומעלה, שיכולים להתמודד עם מיומנויות חברתיות ועם תחומים מסוימים של עניין. לעומת זאת, אוטיזם בתפקוד נמוך מאופיין בפגיעות משמעותיות בתקשורת, ביחסים חברתיים והתנהגות, פעמים רבות יחד עם פגיעה נפשית וצורך בתמיכה רבה יותר בפעילויות יומיומיות.
רמות חומרה מתוארות גם בשמות "רמות אוטיזם" או "רמות חומרה של אוטיזם". רמות אלה מספקות מסגרת להבנת התמיכה וההתערבות להם זקוקים אנשים עם ASD המונח "רמות" נכנס לשימוש רק במהדורה החמישית של המדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (DSM5).
להלן שלוש רמות חומרה שהוגדרו ב-DSM5
רמה 1: דורשת תמיכה
אנשים עם אוטיזם ברמה 1, הנקראת לעיתים "אוטיזם קל", מציגים פגיעות עדינות בתקשורת חברתית, ביחסים חברתיים ובהתנהגות חוזרת. למרות שהם עשויים לחוות קשיים בתקשורת חברתית, ביחסים ובגמישות, הם יכולים לתפקד באופן עצמאי ברוב תחומי החיים עם תמיכה הולמת. הם עשויים להתקשות בליזום ובלנהל קשרים חברתיים, בהבנת רמזים חברתיים ובהתאמה לשינויים בשגרה או בסביבה המוכרת שלהם.
רמה 2: דורשת תמיכה משמעותית
אנשים עם אוטיזם ברמה 2, שברוב המקרים נקרא "תסמין בינוני", מציגים פגיעות בינוניות בתקשורת חברתית, ביחסים חברתיים ובהתנהגות חוזרת. הם דורשים תמיכה משמעותית יותר בכדי לנווט במצבים חברתיים, לתקשר בצורה אפקטיבית ולנהל פעילויות יומיומיות. הם עשויים לסבול ממיומנויות תקשורת מוגבלות, קשיים ניכרים בשמירה על יחסים ואתגרים רבים בהתאמה לשינויים או למעברים.
רמה 3: דורשת תמיכה מאוד משמעותית
אנשים עם אוטיזם ברמה 3, מציגים פגיעות חמורות בתקשורת חברתית, ביחסים חברתיים ובהתנהגות חוזרת. הם דורשים תמיכה מאוד משמעותית בכל תחומי החיים, כולל בתקשורת, ביחסים חברתיים, תפקוד אדפטיבי וויסות התנהגותי. יכולת התקשורת שלהם מינימלית ולעיתים הם אף אינם מדברים כלל והם חווים קשיים ניכרים ביצירת יחסים ויזדקקו לתמיכה מאחרים בביצוע משימות חיוניות יומיומיות.
חשוב לציין כי רמות החומרה הללו אינן קטגוריות נוקשות אלא רצף או ספקטרום, ואנשים הסובלים מתסמינים של אוטיזם עשויים להציג שילוב של תכונות ברמות שונות. בנוסף, תמיכה באנשים עם ASD עשויה להשתנות במשך הזמן, והתערבויות צריכות להיות מותאמות לכוחותיהם, אתגריהם, ושלב ההתפתחות שלהם. רמות החומרה באוטיזם מהוות מדריך למטפלים ולחונכים לטובת הבנת צרכי התמיכה האישיים של אנשים עם ASD ולפיתוח תוכניות טיפול והתערבויות מתאימות.
גישות טיפול לאוטיזם ברמת תפקוד גבוה (רמה 1):
טיפולים התנהגותיים: טיפולים כמו טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT) וניתוח התנהגותי (ABA) נפוצים לטיפול בחסרונות ביכולות חברתיות, התנהגויות חוזרות וחרדה בקרב אנשים עם אוטיזם ברמה גבוהה. טיפולים אלו מתמקדים בלמידת אסטרטגיות התמודדות, פרשנות רמזים חברתיים, והתנהגויות אדפטיביות.
אימון ביכולות חברתיות: מפגשי קבוצה ותוכניות אימון ביכולות חברתיות עוזרים לאנשים עם אוטיזם ברמת תפקוד גבוה לנווט במגוון מצבים חברתיים, להבין קודי תקשורת לא מילולית ולפתח ידידויות.
חינוך מותאם: תוכניות חינוך מותאמות בסביבת בית הספר מספקות סיוע אקדמי ושירותים תומכים המותאמים לצרכי התלמיד, ומקדמים הצלחה אקדמית ועצמאות.
טיפול בעיבוד חושי: טכניקות עיבוד חושי עוזרות לאנשים עם אוטיזם ברמה גבוהה לנהל רגישויות סנסוריות ולהתאים את תגובותיהם לגירויים חושיים, משפרות רוגע ומפחיתות חרדה.
גישות טיפול לאוטיזם ברמת פעולה נמוכה (רמה 3):
טיפול התנהגותי (ABA) טיפול ABA ידוע כטיפול בהתנהגויות מאתגרות בקרב ילדים עם אוטיזם ברמת תפקוד נמוכה. הגישה מתמקדת בפיצול כישורים לשלבים קטנים וניהול התנהגויות רצויות.
קלינאית תקשורת: טיפולים אלה מטרתם לשפר מיומנויות תקשורת, כולל דיבור, הבנת שפה, ושיטות תקשורת לא מילוליות כמו שפת סימנים ומכשירי תקשורת מעצימים.
ריפוי בעיסוק: טיפול מותאם אישית המקדם יכולת ניתוב חושי, כישורי מוטוריקה עדינה וכישורים בפעולות יומיומיות (ADL) משפר עצמאות ואיכות חיים.
טיפול פרמקולוגי: במקרים מסוימים, ניתן לרשום תרופות לשיפור תופעות משניות כמו חרדה, או תוקפנות / אגרסיביות, שפורצות אצל אנשים עם אוטיזם בתפקוד נמוך.
טיפול למבוגרים עם ASD
הטיפול במבוגרים עם אוטיזם מתמקד בטיפול באתגרים הקשורים לתקשורת חברתית, רגישות חושית, בעיות התנהגותיות ותופעות משניות, ובנוסף מקדם עצמאות, איכות חיים ואינטגרציה בקהילה. הטיפול הוא טיפול מותאם אישית. הנה כמה אלמנטים מרכזיים של הטיפול במבוגרים עם אוטיזם:
הערכה ואבחון מורחבים: רבים מהמבוגרים עם אוטיזם עשויים לא לקבל אבחון רשמי עד לשלב מאוחר בחייהם. לכן, חשוב לבצע הערכות יסודיות על ידי מקצוענים בתחום האוטיזם כדי להעריך עצמאות, אתגרים, וצרכי תמיכה, וכן לזהות תופעות משניות כגון חרדה, דיכאון, הפרעת קשב וריכוז (ADHD)
תכנון טיפול מותאם: תוכניות טיפול למבוגרים עם אוטיזם צריכות להתאים לצרכים, העדפות, ומטרות האישיות שלהם. זה עשוי לכלול גישה מרובת תחומים בהשתתפות מקצוענים כמו פסיכולוגים, פסיכיאטרים, נוירולוגים, מרפאים בעיסוק, קלינאית תקשורת, עובדי סוציאליים ועוד.
אימון ביכולות חברתיות ותמיכה בתקשורת: תוכניות אימון ביכולות חברתיות ותמיכה בתקשורת יכולות לעזור למבוגרים עם אוטיזם לשפר את יכולתם לנווט ביחסים חברתיים, להבין רמזים חברתיים ולפתח יחסים משמעותיים. הדבר עשוי לכלול קבוצות טיפול, משחקי תפקידים והתערבויות שתומכות בשפה פרגמטית.
התערבויות התנהגותיות: עקרונות טיפול התנהגותי יכולים לעזור באתגרים התנהגותיים, וללמד כישורים חדשים. התערבויות התנהגותיות עשויות להתמקד בהפחתת התנהגויות חוזרות, בניהול רגישויות חושיות, בשיפור ההתמצאות עצמית, ובחיזוק כישורי חיים עצמאיים.
הכשרת מקצועית ותמיכה בתעסוקה: המעבר לעולם העבודה והשמירה על משרות עבודה עשויים להיות מאתגרים למבוגרים עם אוטיזם. תוכניות הכשרה מקצועית, שירותי התעסוקה התומכים, אימון מקצועי, והסדרות מקום העבודה יכולים לעזור לאנשים עם אוטיזם לזהות עניינים מקצועיים, לרכוש כישורים מקצועיים, לנווט בציפיות העבודה, ולהצליח במקום העבודה.
טיפול בבריאות הנפש: רבים מהמבוגרים חווים בעיות בריאות נפש כמו חרדה, דיכאון, והפרעות אישיות. גישה לפסיכותיפיה, לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי, לניהול תרופות, ולייעוץ תומך יכולה לעזור לטפל בבעיות בריאות הנפש ולשפר את הרווחתם הכללית.
קהילה ושירותי תמיכה: גישה למשאבי הקהילה, קבוצות תמיכה, וארגוני תמיכה יכולה לספק רשתות תמיכה משמעותיות למבוגרים עם אוטיזם ולמשפחותיהם. משאבים אלו יכולים לספק מידע, כוונה, תמיכה עמיתית, והזדמנויות לחברה ולפעילויות רקראציונליות.
אימון ביכולות החיים העצמאיות: פיתוח כישורי חיים עצמאיים כמו בישול, ניקיון, ניהול כספים, תחבורה, והיגיינה אישית הוא חיוני עבור מבוגר עם אוטיזם להשיג אוטונומיה גבוהה יותר ועצמאות.