לאחר אבחנה של אוטיזם, המאשרת כי ילדכם נמצא על הרצף האוטיסטי, הדבר המידי שאתם נגשים לעשות הוא לברר מהו הטיפול הנכון ביותר שתוכלו לאמץ, בכדי לשפר ולהקל על התסמינים מהם הוא סובל. טיפול באוטיזם בגיל הרך הוא נושא שד"ר רוני אנטן ויסוקר עוסקת בו משנת 2001.
בתהליך ההחלטה לקראת הבחירה במסלול הנכון ביותר עבור טיפול באוטיזם בגיל הרך הכרחי לדעת שלכל ילד הסובל מאוטיזם ביוכימיה ייחודית, המושפעת מגורמים גנטיים ומאורח החיים הייחודי שלו. לכן, חשוב להתאים את ההתערבויות והטיפולים באופן המדויק ביותר לצרכים הספציפיים של הילד.
לצד התסמינים העיקריים של אוטיזם, ידוע גם כי ASD נלווה לעתים קרובות לקומורבידיות (תחלואה נלווית) – מצבים רפואיים ונפשיים נלווים אשר דורשים טיפול. ילדים רבים עם אוטיזם סובלים ממצבים רפואיים נוספים כמו הפרעות שינה, פרכוסים, בעיות במערכת העיכול, בעיות אכילה, הפרעות קשב וריכוז / היפראקטיביות (ADHD), חרדה, דיכאון או הפרעה כפייתית אובססיבית, הדורשים התערבות טיפולית מתאימה.
ילדים על הספקטרום האוטיסטי לרוב אינם מקבלים את התזונה הדרושה להם לצמיחה והתפתחות תקינה. יש לכך כמה סיבות, ביניהן בעיות אכילה ובעיות במערכת העיכול. חלק מהילדים הסובלים מאוטיזם אוכלים רק מאכלים מסוימים בגלל המרקם, או עשויים להימנע מאכילת מאכלים אחרים מכיוון שהם גורמים להם לכאבי בטן או לאי נוחות. בנוסף, תזונה מוגבלת שלא מפוקחת על ידי איש מקצוע, עשויה להוביל גם לחוסר איזון תזונתי.
התייחסות לתזונה ולתחלואה הנלווית הינה בעלת חשיבות עליונה במטרה לתמוך בבריאות ובאיכות חיים טובה יותר עבור ילדים עם ASD.
אפשרויות טיפול באוטיזם בגיל הרך
הטיפולים המסורתיים העיקריים באוטיזם כוללים שיפור בהתנהגות ובתקשורת. הטיפולים הנפוצים ביותר כוללים ניתוח התנהגותי או טיפול התנהגותי (ABA: Applied Behavioral Analysis) ו-Floortime. בנוסף, ילדים רבים עם ASD מראים התקדמות מטיפול פיזיותרפי וריפוי בעיסוק, המהווים את עמוד התווך עבור ילדים רבים הנמצאים על הספקטרום.
טיפולים משלימים העוזרים להקל על תסמיני אוטיזם כוללים עיסוי, אוסטאופתיה, טיפול בקרניוסקרל, הומאופתיה, כירופרקטיקה, נוירולוגיה פונקציונאלית, טיפול במוזיקה, טיפולים עם בעלי חיים כמו רכיבה על סוסים, לצד טיפול נוספים.
במקרים חמורים יותר, לרבות כאשר ילד חווה התנהגויות לא רצויות ותוקפנות מוגזמת, לרוב מומלץ טיפול תרופתי. עם זאת, מכיוון שלעתים קרובות טיפולים אלו מלווים בתופעות לוואי, הורים מסוימים מעדיפים גישות אחרות לטיפול באוטיזם כמו קנאביס רפואי, שמחקרים מראים כי הוא מציע הבטחה רבה לשיפור איכות החיים של ילדים רבים עם ASD ומשפחותיהם.
טיפול באוטיזם: תזונה ביו-רפואית אינדיבידואלית או הגישה הביו-רפואית
כתוצאה מהגברת המחקר על השפעת התזונה והגורמים הביולוגיים ל-ASD, תזונה ביו-רפואית אינדיבידואלית (IBN) או "הגישה הביו-רפואית" הפכו לגישה מתבקשת יותר ויותר עבור טיפול ב-IBN .ASD משלבת הערכה תזונתית בסיסית עם התערבויות תזונתיות מיוחדות במידת הצורך ובדיקות מעבדה קונבנציונאליות ופונקציונאליות כדי להבין ואז לאזן בין הגורמים העיקריים / הסוגיות הביוכימיות הנפוצות ב-ASD.
גישה זו המבוססת על מדע, במיוחד כאשר היא נעשית בשילוב עם טיפולים משלימים מתאימים, יכולה להיות כלי רב עוצמה למחפשים טיפול באוטיזם בגיל הרך ולסיוע בשיפור התסמינים, התפקוד ואיכות החיים של מטופלים עם אוטיזם.
באופן ספציפי, IBN או הגישה הביו-רפואית יכולים להוות אפשרות יעילה מאד לסיוע בשיפור תסמינים כמו שינה לקויה, תפקוד לקוי של מערכת העיכול, התנהגויות לא רצויות ועיכוב בתקשורת. בנוסף, הפרעות בוויסות חושי והתנהגויות חוזרות ונשנות משתפרות גם בקרב מספר גדול של ילדים כתוצאה מטיפול בחוסר איזון ביוכימי / תזונתי.
הורים רבים כלל אינם מודעים לכך שבדיקות המעבדה הבסיסיות ביותר המומלצות באופן קונבנציונאלי יכולות לשפוך אור על מצבם הבריאותי והתפקודי של ילדם. בדיקות כמו כימיה בדם, בדיקות תפקודי הכבד והכליות, פנל כולסטרול, מחקרי ברזל וויטמינים וחומצות אמינו יכולות לשמש כלים חשובים לזיהוי ילדים שהתסמינים שלהם עשויים לנבוע ממחסור בחומרים מזינים קריטיים, ממצא שכיח בקרב ילדים עם ASD.
בנוסף, תזונאים לאוטיזם והעוסקים בביו-רפואה ממליצים לרוב על תזונה מיוחדת (לדוגמא: דיאטות GFCFS ו- SCD, דיאטת GAP, תזונה נמוכה באוקסלט, דיאטות קטוגניות ספציפיות ודיאטות מיוחדות אחרות) ועל תזונה למיגור אלרגיות, בכדי לעזור להקל על הסימפטומים ולרפא את חוסר האיזון במערכת העיכול והחיסון.
תוספים מספקים לעתים קרובות חומרים תזונתיים בסיסיים כמו ברזל וויטמין D וכן תוספי מזון מיוחדים יותר התומכים במתילציה בריאה עם ויטמינים כמו B6, B12, חומצה פולית ובריאות במערכת העיכול, עם פרוביוטיקה ותזונה מותאמת. מינרלים כמו מגנזיום ואבץ, כמו גם חומצות אמינו ושומנים קריטיים ופוספוליפידים כמו אומגה 3 ו- 6, מומלצים גם הם לתמיכה בתפקוד ובבריאות.
הערה סופית חשובה: הורים, אנא זכרו כי ללא קשר לתוכנית המותאמת אישית שלכם, לכל הילדים הסובלים מ- ASD חשוב לעבוד עם מומחה / ספק תזונה כדי להבטיח שילדכם עדיין מקבל/ת את התזונה לו הם זקוקים כדי לצמוח ולשגשג.
למידע נוסף על IBN