מהי דיאטה דלת FODMAPs?
דיאטת LOW FODMAPS הינה אחד מהדיאטות בשימוש כחלק מטיפול בתזונה לאוטיזם.
FODMAP הינה ראשי התיבות של התססה, פחמימה, דו-סוכר, חד-סוכר ופוליאול. דיאטה דלה ב-FODMAP מצמצמת את אכילת קבוצות מזון אלו, במטרה להקל על תסמינים של תסמונת המעי הרגיז ותנאים נלווים. ה-FODMAP's כוללים פולימורים של גלוטוז ופרוקטוז, מונוכסרידים וסוכר אלכוהולי כמו סורביטול, מניטול, קסיליטול ומלטיטול.
איך זה עובד?
FODMAPs הם שרשרת פחמימות קצרה שנספגות היטב במעי הדק. הספיגה הזו של הפחמימות שכיחה כמעט אצל כולם; FODMAPs שלא נספגים במעי הדק עוברים למעי הגס, שם נמצאת בקטריה שמתסיסה אותם וגורמת לגזים ונפיחות. רוב האנשים אינם סובלים מסימפטומים חריגים, אולם מעטים עלולים לסבול מסימפטומים חמורים יותר של תסמונת המעי הרגיז, כולל התנפחות, גזים ונפיחות, שלשול ועוד. הגבלה של צריכת FODMAPs נמצאה כמועילה לשיפור בתסמינים. בדיאטה דלה בFODMAPs, מפסיקים את צריכת המזונות האלו למשך 6-8 שבועות, ואחר כך חוזרים לצריכתם בהדרגה, על מנת לזהות את המזון המזיק ביותר.
למה זה טוב?
הפחתה של FODMAPs טובה בעיקר לסובלים מתסמונת המעי הרגיז, בעלי נפיחות מוגברת וגזים, התכווציות ו/או שלשולים. מבוגרים וילדים רבים בעלי תסמינים במערכת העיכול הקשורים לאוטיזם/תסמונת אוטיסטית וASD יכולים להרוויח מדיאטה דלה בfodmaps, באופן מלא ומקיף יותר.
מזונות מפתח להימנע:
מזונות הFODMAPs בדיאטה הם:
– פרוקטוז (פירות, דבש, סירופ תירס עשיר בפרוקטוז וכו')
– לקטוז (מוצרי חלב)
– פרוקטנז/אינולין (חיטה, בצל, שום וכו')
– גלקטנים (שעועית, עדשים, קטניות כמו סויה וכו')
– פוליאולים (ממתקים הכוללים סורביטול, מניטול, אקסיליטול, מלטיטול, פירות מגולענים כמו אבוקדו, משמש, דובדבן, נקטרינה, אפרסק, שזיף וכו')
(הערה: זו רק רשימה חלקית)
חשוב לדעת:
– הדיאטה הזו מגבילה גם צריכת סיבים, כיוון שבמזונות מסוימים העשירים בסיבים יש גם כמות נכבדת של FODMAPs. לכן, היא עלולה לגרום לעיתים לעצירות.
– הדיאטה הזו מצויינת להקלה בתסמינים, אך חשוב מאד להיוועץ במומחה בעת התהליך, כדי לשמור על הפחתה קבועה בסימפטומים של תסמונת המעי הרגיז.