מה זאת דיאטה דלת אוקסלט?
דיאטה דלת אוקסלטים הינה אחד מהדיאטות בשימוש כחלק מטיפול בתזונה לאוטיזם.
דיאטה דלה באוקסלטים היא בדיוק כמו שהיא נשמעת: תזונה מופחתת אוקסלטים. אוקסלטים הם סוגי מולקולות המתקשרות עם הסידן בגוף. התרכובת הזאת יכולה להתגבש כאשר היא נתקלת ברקמות פגועות; גבישים כאלה יכולים לגרום לכאב ברקמות, ועלולים לגרום לדלקות בגוף או להגביר אותן. בנוסף, אוקסלטים מתערבים בתפקוד המינרלים בגוף, כולל מגנזיום, אבץ, נחושת, ברזל, מגנזיום ועוד.
איך זה עובד?
בדרך כלל, רוב האוקסלט שאנחנו צורכים באמצעות התזונה שלנו לא נקלט במעיים, אלא מתחלף ע"י בקטריה במעי או מופרש בצואה. אולם בתנאים מסוימים, כמו מעי דליף, מתרחשת קליטה מוגברת ויכולה לגרום לרמות גבוהות של אוקסלטים בדם, בשתן וברקמות (מדענים מכנים את הרמות הגבוהות בשתן "היפראוקסלוריה").
הגוף שלנו גם מייצר אוקסלטים בעצמו, כשאנזימים מסוימים לא מאוזנים בפעילותם או כשהחיידקים שמעכלים אוקסלטים (Lactobacillus acidophilus) מושמדים ע"י שימוש מוגבר באנטיביוטיקה. אוקסלטים יכולים להיווצר בגוף כתוצאה מויטמין c וכשויטמין הB6 נמוך. הצד החיובי של האוקסלטים, הוא שהם יכולים לעזור לנו לשלוט ברמות הסידן, אך זה פחות יעיל בתאים הנמוכים בגלוטתיון, כמו ב ASD ובמצבים דלקתיים אחרים.
למה זה טוב?
מחקרים מראים כי לאוקסלטים יש תפקיד במצבים כמו אוטיזם/הפרעה אוטיסטית ו ASD, וולוודניה, דלקת בערמונית, תסמונת המעי הרגיז, דלקת שלפוחית השתן ורגישות בעור; מחלות מעי כמו קרוהן או קוליטיס כיבית, מלוות גם הן בהיפראוקסלוריה. לכן, תזונה דלה באוקסלטים יכולה לסייע ולהועיל לאנשים הסובלים מהמחלות והמצבים הללו.
מזונות מפתח להימנע מהם:
פירות: אוכמניות, פטל, פטל שחור, תותים, דומדמניות, קיווי, ענבים סגולים, ענבים ירוקים, תאנים, קלמנטינות ושזיפים.
ירקות: תרד, סלק עלים, מנגולד, קולארד, במיה, פטרוזיליה, כרישה וקינואה.
אגוזים: שקדים, קשיו ובוטנים
קטניות: פולי סויה, טופו ושאר מוצרי סויה
דגנים: סובין חיטה, נבט חיטה, קינואה
שונות: קקאו, שוקולד ותה שחור
הערה: ראו רשימת דלי אוקסלנטים לרמות האוקסלטים המדויקות
חשוב לדעת:
איזון תזונתי הוא המפתח, במיוחד כאשר משלבים את הLOD (תזונה דלת אוקסלטים) עם דיאטות אחרות, לכן יש להתנהל בצמוד לתזונאית מקצועית בעת יישום הדיאטה, כדי להישאר מוזנים באופן נכון ולהעריך כראוי את הסבילות האישית לאוקסלטים.