דף הבית » תזונה לאוטיזם » כיצד לתמוך בויסות חושי על ידי תזונה לאוטיזם
פורסם ע"י ד"ר רוני אנטן ויסוקר בתאריך דצמבר 1st, 2019
בעיות בויסות חושי הן אחד המאפיינים העיקריים של אוטיזם /ASD . לאמיתו של דבר, תגובתיות יתר סנסורית ותת רגישות עומדים לרוב מאחורי רבות מהתופעות הנפוצות בקרב ילדים עם אוטיזם / ASD. עיבוד חושי הוא תהליך מורכב המסייע לאדם לקחת, לארגן ולפרש מידע מגופנו ומהעולם. הוא מתמקד בעיקר בשלושה חושים בסיסיים – מישוש, שיווי משקל ופרופריוספטיבי. איסוף מידע חושי המבוצע כראוי מאפשר לנו לתפקד בצורה חלקה ולהשתתף באופן מלא בחיי היומיום.
ילדים בריאים נוירולוגית מפתחים עיבוד חושי בריא באמצעות מגע ותנועה בסיסיים, כגון נדנוד, טיפוס וחפירה. עם זאת, ילדים הסובלים מבעיות בתפקוד הסנסורי, לרוב קוראים מידע שגוי, לעיתים קרובות עם תגובת יתר או תת תגובתיות. הדבר יכול להתבטא כהיפו או רגישות יתר לטמפרטורה, כאבים, ריחות או מרקמים ועוד. אצל ילדים הסובלים מ- ASD, רגישות יתר יכולה להתבטא כתגובה קיצונית או כחשש להפתעות, רעשים כמו שטיפה בשירותים, רעש של סכו"ם או רעשים שאחרים בכלל לא שמים לב אליהם. הדבר יכול להתבטא כפחד או לחץ כשנוגעים בהם, הימנעות ממגע פיזי כמו חיבוקים והתרפקות, פחד מהמונים או הימנעות מעמידה בסמיכות לאחרים, פחד קיצוני מטיפוס או נפילה, איזון מוטורי לקוי ועוד. למעשה, עומס חושי הוא לרוב גורם להתפרצויות זעם בקרב בילדים עם ASD, ולכן איזון חושי הוא יעד מפתח לתמיכה בבריאותו של ילד עם ASD.
לעומת זאת, ילד בעל תת רגישות עשוי לחוות צורך בלגעת באנשים או לחוש מרקמים, עשוי להראות מסורבל, בעל אדישות לכאב, עם נטיה לפגוע בילדים אחרים ו/או חיות מחמד בעת המשחק, ולא להיות מסוגל לשבת בשקט. בנוסף, ילד כזה עשוי ליהנות ממשחק מבוסס תנועה כמו סיבוב, קפיצה וכו או להיות במצב בו הוא מחפש ריגוש.
ישנן מספר דרכים לעזור ולתמוך באיזון חושי אצל ילדים עם ASD. טיפולים כמו ריפוי בעיסוק הינם קריטיים לילדים עם בעיות ויסות חושי ועשויים לעזור באינטגרציה מחדש של מערכת העצבים. יישום דיאטה חושית, או סדרה של פעילויות יומיומיות כדי לעורר איזון חושי כולל צחצוח, לחץ עמוק ונדנוד יכולים להועיל. יישום אימוני תנועה קצביים, מערכת של תנועות עדינות ופעילויות אינטגרציה רפלקסית לשילוב חושי יכולות לעזור גם לילדים רבים .
תזונה לאוטיזם וויסות חושי בקרב ילדים עם ASD
מנקודת מבט תזונתית ביו-רפואית, ישנם מספר הרכבים תזונתיים שיכולים לתמוך במערכת עצבים בריאה ולעודד תגובה נאותה לתשומה התחושתית. להלן כמה מהחשובים:
● שומנים! שומנים חיוניים הם ככל הנראה החומרים התזונתיים החשובים ביותר להתפתחות חושית, מכיוון שהמוח מורכב ברובו משומן ומיאלין שומני. צריכת השומן הכוללת צריכה להוות בין 30 ל-35 אחוז מהקלוריות לילדים בגילאי שנתיים עד שלוש (שעל סמך 1,200 קלוריות ליום צריכה להיות כ-400 קלוריות משומן או 44 גרם ליום. לדוגמא: כף אחת של חמאת שקדים מכילה כ-9 גרם שומן וכף חמאה מכילה 12 גרם שומן).
● חומצות שומן אומגה 3 – מחקרים הראו כי אומגה 3 ו-DHA באופן ספציפי חשובה לסינון קלט חושי, ורק צמצום קטן ב-DHA במוח עלול לגרום לירידה בתפקוד המוח: https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fa0017446. במחקר קליני שארך 90 יום, מבוקר פלסבו, שנערך בקרב 31 ילדים בגילאי 18-38 חודשים שנולדו בשבוע 29, תוספת של אומגה 3 ו- 6 הביאה להפחתה בהתנהגויות הקשורות לרגישות התחושתית: [https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378378217300737]
● ויטמינים מקבוצת B: ויטמין B12, ויטמין B6 וחומצה פולית הינם מרכיבים קריטיים במסלול המתילציה וביצירת תאי מוח בריאים. ויטמין B6 חיוני לסינתזה של כמעט כל הנוירוטרנסמיטורים (כימיקלים המסייעים להעברת מסרים במערכת העצבים המרכזית) וויטמין B12 חיוני לשמירה על המיאלין (מרכיב במערכת העצבים המרכזית). סינתזה לא מספקת של המיאלין מובילה לנזק נוירולוגי.
● מגנזיום: מגנזיום הוא מינרל החשוב להעברת מסרים עצביים בין המוח לגוף. רמות נמוכות של מגנזיום עשויות להיות קשורות לעלייה בבעיות העיבוד החושי במידה והתקשורת מתרחשת לאט מדי. בנוסף, מגנזיום עשוי לפעול כדי להגן על מערכת העצבים מפני גירוי יתר.
● אבץ: אחד מהיונים המתכתיים השכיחים ביותר במוח המשתתף בוויסות תהליך יצירת הנוירונים, ובכך מעצב התפתחות קוגניטיבית ושמירה על תפקוד מוח בריא [https://www.hindawi.com/journals/np%20/%202015/972791/]
בנוסף לחומרים המזינים העיקריים הללו, חשוב לבדוק את בריאות מערכת העיכול. כיום הקשר בין חיידקי ה- GI למוח מבוסס היטב! לפיכך, אנשים עם חוסר איזון של ה-MICROBIOME עשויים להיות בעלי סיכוי גבוה יותר לחוות מגוון של תסמינים, כולל שינויים במצב הרוח או שינויים באיזון התחושתי.
לבסוף, מחקרים מראים קשרים ברורים בין בעיות עיבוד חושי לסלקטיביות באכילה בקרב ילדים עם ASD, מה שהופך צריכת תזונה מאוזנת לאתגר גדול יותר עבור ילדים ומשפחות אלה. מומלץ לאוכלים סלקטיביים לעבור הערכה תזונתית הכוללת ניתוח תזונתי בכדי להעריך את מצב התזונה ולהבטיח צריכת תזונתית חיונית ויעילה.