חשיבות הסיבים התזונתיים לילדים עם אוטיזם
פורסם ע"י ד"ר רוני אנטן ויסוקר
בתאריך אוגוסט 8th, 2023
סיבים תזונתיים ממלאים תפקידים חשובים רבים בבריאות של כולנו ובעיקר בטיפול התזונתי לילדים עם אוטיזם. לכן, סיבים הם אחד מהמרכיבים התזונתיים שעליו שמים דגש מיוחד בתהליך של IBN (תזונה ביו אנדבידואלית).
אחד התסמינים השכיחים של ילדים רבים עם ASD הוא בעיות בעיכול, (כולל עצירות כרונית). זה מאוד נפוץ שלילדים עם עצירות יש צריכה לא מספקת של סיבים תזונתיים. בנוסף לזה שחוסר סיבים מאט את היציאות וגורם לאי נוחות, זה גם פוגע בהסרת רעלים מהסביבה ומיצור פנימי, מהגוף.
מחקר מ2017 הראה כי אכילת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים יכולה לסייע בהפחתת החשיפה ל- PCBs (PMC29229988) ביפנילים פוליכלוריים (PCB), המצטברים בכל שרשרת המזון ומהווים סיכונים לבריאות בבני אדם, במיוחד ילדים. מחקרים רבים בבעלי חיים מצביעים על כך שסיבים כגון אינולין, פקטין וסוגי סובין שונים יכולים לסייע במיוחד בהפחתת העומס של רעלים אלו.
אנחנו גם יודעים היום שחלק מהסיבים משמשים גם כמזון עבור חיידקי המעיים חיוביים המרכיבים את מיקרוביום (MICROBIOME). חיידקים אלה מייצרים חומצות שומן קצרות החשובות לבריאות המעיים, ומסייעות להגן נגד "מעי דליף" בקרב מבוגרים וילדים הסובלים מ- ASD. . בטווח הארוך יותר, סיבים יכולים לסייע במניעת הסיכון לסרטן המעי הגס ולמעי דלקתי כמו קרוהן וקוליטיס.
הסיבים חשובים מאוד גם לשמירה על איזון הסוכר בדם המהווה מרכיב חיוני בתזונה לבריאות הנפשית. במחקר התערבות שנערך לאחרונה נמצא כי ה- GOS הפרה-ביוטי אפילו משפיע לטובה על התנהגות אנטי-חברתית בילדים עם אוטיזם (PMC6091020).
לילדים המתקשים באכילת יתר, סיבים יכולים לעזור לעודד שובע, וחשובים במיוחד בעודף משקל והשמנה ומחלות נלוות כגון לחץ דם גבוה, סוכרת ותסמונת מטבולית.
מזונות העשירים בסיבים להתמקד בהם כוללים:
- סיבים בלתי מסיסים – ברוקולי, כרוב, כרוב כרובית (מקורות עשירים של תאיתCELLULOSE – )
- אינולין – שורש עולש, בננות, שום, בצל ואספרגוס, כמו גם בחיטה (כמו שעורה ושיפון)
- פקטינים – תפוחים, תותים, פירות הדר, גזר ותפוחי אדמה, ובכמויות קטנות יותר בקטניות ואגוזים
- ליגנין – סובין תירס, שעועית ואפונה, שעועית ירוקה, כרובית, קישואים, אבוקדו, בננות בוסר, אגוזים וזרעים (זרעי פשתן)
- עמילן עמיד – קטניות ושעועית