דיאטת SCD הינה אחד מהדיאטות בשימוש כחלק מטיפול בתזונה לאוטיזם.
מבוא ל-SCD: דיאטת פחמימות ספציפית
דיאטת פחמימות ספציפית (SCD) מיועדת בעיקר למי שסובל מהפרעות במעיים ובעיות אחרות שקשורות לחוסר איזון בדרכי העיכול. למרות שהדיאטה מיועדת בעיקר למחלת קרוהן, דלקת כיבית של המעי הגס, צליאק, סעפת, סיסטיק פיברוזיס ושלשול כרוני, זאת דיאטה בריאה שיכולה להועיל לכולם אם היא מאוזנת.
הרעיון שמאחורי SCD, שנבדקה בסביבה קלינית למעלה מחמישים שנה על ידי דוקטור האס והביוכימאית איליין גוטשל, הוא שהסילוק של פחמימות מסוימות, על בסיס המבנה הכימי שלהן, מאפשר תיקון של דרכי העיכול והפחתה או סילוק של תסמיני דרכי עיכול.
איך הפחמימות הלא נכונות יכולות לפגוע בדרכי העיכול
רכיבי תזונה, במיוחד פחמימות, עוזרים לקבוע את הסוג והמספר של פלורת המעיים, שכוללת חיידקים מועילים, חיידקים פתוגניים ושמרים. אצל רבים גידול יתר של חיידקים לא רצויים (כתוצאה משימוש יתר בנוגדי חומצה, חומציות קיבה מופחתת בגלל גיל, החלשה של מערכת החיסון בגלל תת תזונה או תזונה גרועה ושינוי של הסביבה המיקרוביולוגית על ידי טיפול באנטיביוטיקה או בסטרואידים ועוד).
אם פחמימות לא מעוכלות נשארות במעי, הן הופכות למזון לחיידקים לא רצויים שמעכלים פחמימות שלא נעשה בהן שימוש ומפיקים גזים כגון מתאן, דו תחמוצת הפחמן ומימן, חומצות חלב ואצטית, וגם רעלנים שמגרים ופוגעים במעי. [הערה – נמצא שחומצת חלב שנוצרת בתהליך התסיסה מעורבת בתפקוד המוח וההתנהגות החריגים שקשורים לפעמים להפרעות עיכול].
אנזימים מושמדים, העיכול והספיגה של פחמימות משתבשים, השכבה הרירית של המעי הדק נפגעת, ויש הפקה עודפת של ריר מגן ודלקת. פחמימות במעי גם גורמות למים וחומרי תזונה להימשך מהגוף אל תוך המעי הגס, וזה גורם לשלשול כרוני וספיגה לקויה בגלל הגדלת זמן המעבר במעי. מטרת הדיאטה היא להרעיב למוות את החיידקים האלה, כך שמאזן החיידקים במעי שלנו לאט-לאט משתקם. סקרי דיאטות מראים שלפחות 75% מהאנשים ששומרים בקפדנות על הדיאטה משיגים שיפור משמעותי.
איך הדיאטה משקמת את בריאות דרכי העיכול
חד-סוכרים (מולקולות יחידות של גלוקוזה, פרוקטוזה או גלקטוזה) לא מצריכים פירוק על ידי אנזימי עיכול כדי להיספג בגוף – נמצאים בפירות, דבש, ירקות מסוימים ויוגורט. בעיקר נמנעים בדיאטה הזאת מדו-סוכרים או מולקולות סוכר כפולות (דו-סוכרים: לקטוז, סוכרוז, מלטוז ואיזומלטוז) ועמילנים (רב-סוכרים).
עמילנים מסוימים הוכח שהגוף מקבל, במיוחד אלה במשפחת הקטניות (שעועית יבשה, עדשים, אפונה מפוצלת). אבל חייבים להשרות אותם במים במשך 10-12 שעות ולזרוק את המים כי הם יכילו סוכרים אחרים שלא ניתנים לעיכול, אבל מסולקים בתהליך ההשריה. אפשר להוסיף כמויות קטנות של קטניות לדיאטה רק אחרי כשלושה חודשים. יש להימנע בקפדנות מעמילנים בכל הדגנים, תירס ותפוחי אדמה. SCD גם מסתמכת על יוגורט שהותסס 24 שעות, זמן שמאפשר לחיידקים שבתרבית היוגורט לפרק את הלקטוז (דו סוכרים) בחלב לגלקטוז (חד סוכר) ותוספים פרוביוטיים, כדי לעזור לאכלס מחדש את המעי בפלורת מעיים בריאה כאמצעי בקרה על גידול היתר של החיידקים המזיקים. כל היוגורט הוא תוצרת בית, כי היוגורטים המסחריים לא מותססים כראוי.